Heibosstraat 17, 3391 Meensel-Kiezegem
Tel +32 16 63 32 35  Fax +32 16 63 00 95
info@fruitvanhellemont.be


Ma-vrij 9u-12u & 12u30-17u30

Zaterdag 9u-12u

Appels en Peren
Jonagold, Conférence, Golden,... PDF Afdrukken E-mail

U kunt bij ons terecht voor milieuvriendelijk geteelde appels en peren, zowel 1ste als 2de klasse.

Dit is momenteel ons aanbod (laatste update: 21/08/2018):

Appels: Robijn, Elstar, Delbard Estivale, Jonagold, Jonagored

Peren: Corina, Flippen, Thriomphe de Vienne

Te verkrijgen: Per kg. Prijs afhankelijk van de dagprijs van de BFV (Belgische Fruitveiling).

 

 

Jonagold

De Jonagold is een appel met een felle oranjerode blos. Die blos zorgt - samen met de natuurlijke geelgroene achtergrond - voor een bijzonder aantrekkelijke kleurschakering.

Jonagold, een kruising tussen Golden Delicious en Jonathan, is één van onze beste appelrassen. Het vruchtvlees van de Jonagold heeft een lichtgele kleur, is stevig en zeer sappig met een aangename zoetzure smaak. Door zijn gezonde dosis vitaminen en mineralen - onder meer calcium, kalium en ijzer - vormt Jonagold een smakelijke bijdrage tot een goede gezondheid. Hij is ideaal om te eten uit het vuistje of om te gebruiken in bereidingen.

Bewaartip: Bewaar appelen op een koele plek, bijvoorbeeld in het fruitvak van de koelkast. Zo blijven unieke kwaliteit en rijke smaak langer behouden.

Marnica

De Marnica is een helrode Jonagold-mutant. Van smaak kan je hem vergelijken met een Jonagold maar met een iets harder vruchtvlees. De rode kleur is feller en veel meer verspreid dan bij een gewonen Jonagold. Ook deze appels is ideaal om te eten uit het vuistje of om te gebruiken in bereidingen.

Bewaartip: Bewaar appelen op een koele plek, bijvoorbeeld in het fruitvak van de koelkast. Zo blijven unieke kwaliteit en rijke smaak langer behouden.

Jonagored

De Jonagored is een rode broer van de Jonagold met verticale streepjes. Het is een sappige en knapperige appel met een natuurlijke warmrode kleur.

Het vruchtvlees van de Jonagored is roomkleurig met een pittig en fris aroma dat nog benadrukt wordt door de speciale verhouding tussen zoet en zuur. De Jonagored is een uitstekende, goed verteerbare eetappel.

Golden Reinders

Golden Reinders is een stevige appelsoort. Het is betere soort dan Golden Delicious met een gladdere schil, goudgele kleur en soms een roze blos. Het gele vruchtvlees is knapperig, maar wordt na enige tijd zoeter en krijgt een uitgesproken aroma. Hij is lekker uit het vuistje, maar ook in desserts.

Braeburn

Braeburn is een harde appel met lichtzurige smaak. Hij heeft een zeer rode kleur kleur die ook zeer goed verspreid is over de appel. Deze appel kan prolbeemloos een 3-tal weken bewaard worden in de koelkast.

Wat men niet weet is dat men deze appel ook in België kan telen, zoals op ons bedrijf! In supermarkten zal men op het etiket kunnen aflezen dat deze voornamelijk geïmporteerd worden, maar deze appel kan dus ook aangekocht worden bij ons. Goedkoper en veel beter voor het milieu!

Granny Smith

De uit Australië afkomstige appel van het ras Granny Smith dankt haar naam aan de eerste kweker van het ras: Granny Smith. De appel is felgroen van kleur. De Granny Smith heeft een friszure smaak en is een ideale appel om uit het vuistje als gezond tussendoortje te eten. Het vruchtvlees is lekker knapperig. Verwerk ze ook eens in een frisse fruitsalade of in warme gerechten.

Wat men niet weet is dat men deze appel ook in België kan telen, zoals op ons bedrijf! In supermarkten zal men op het etiket kunnen aflezen dat deze voornamelijk geïmporteerd worden, maar deze appel kan dus ook aangekocht worden bij ons. Goedkoper en veel beter voor het milieu!

Belgica

De Belgica is een middelgrote appel met een karmijnrode kleur op een intens groene achtergrond. Door zijn afstamming, een kruising van verschillende hoogstamrassen, heeft Belgica een nostalgische smaak en een aangenaam aroma dat pas goed tot zijn recht komt na een dag op kamertemperatuur.

Belgica is een ras dat vroeger klaar is om te plukken dan Jonagold. Daarom zal je deze appel ook sneller terugvinden in de winkels, maar deze appel is wel maar beperkt beschikbaar, nl. van september tot begin november.

Boskoop

Boskoop is een dikke, bruinrode appel met ruwe schil. Het is een stevige, zure appel. Het klokhuis is klein en heeft weinig zaad. Omdat de appel zurig en stevig is, wordt hij veel gebruikt voor producten die verhit worden. Bij gebak behoudt de appel zijn smaak en structuur.

Elstar

De Elstar is vooral in Nederland een zeer populaire appel. Hij heeft een geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. Deze appel is vrij breed en plat en is van gemiddelde grootte. Het vruchtvlees is roomwit en vrij stevig.

De Elstar is een appel met een lekker aroma. Hij is zoetzuur van smaak en het lekkerst uit de hand als gezond tussendoortje. Het vruchtvlees is heerlijk sappig.

Robijn

Robijn is een drietal weken eerder oogstrijp dan Jonagold. De appel heeft de naam Robijn gekregen, een verwijzing naar de fraaie helderrode kleur van de vruchten, welke een overeenkomst vertoont met de gelijknamige edelsteen. Dit ras kleurt ook zeer goed, wat uitzonderlijk is voor een vroeg ras. Robijn heeft een frisse zoetzure smaak en heeft een stevig vruchtvlees.

Conférence

Conférence is een harde peer met een zoete, sappige smaak. Persoonlijk vinden wij deze peren het lekkerst als ze nog hard zijn. Daarom adviseren wij om Conférence altijd in de koelkast te bewaren.

Conférence kan je perfect uit het vuistje eten. Als je de kop eraf snijdt of bijt, kan je de peer makkelijk van boven naar beneden opeten zodat je op het einde enkel nog het klokhuis overhoudt. Maar je kan de peer uiteraard ook in stukjes snijden en schillen.

Conférence wordt ook veel gebruikt in receptjes.

Doyenné du Comice

Of kortweg Doyenné is eigenlijk een vaste peer met een zeer zoete en sappige smaak en een dik vruchtvlees. Voor een lange bewaring, moet je deze peer ook in de koelkast leggen.

Het uitzonderlijke aan deze peer is, dat je deze zowel hard als zacht kan opeten. Leg je deze peer een paar dagen op kamertemperatuur, dan wordt deze zo mals als boter waardoor het sap van je vingers afloopt wat zorgt dat de smaak van deze peer volledig tot zijn recht komt. Ook zeker eens proberen met een verse boterham, heerlijk.

Door zijn zeer zoete en sappige smaak, leent deze peer zich perfect als dessertpeer.

Leuk weetje: Al deze eigenschappen maken haar tot "koninginnenpeer".

Sweet Sensation

 

Sweet Sensation is een nieuw perenras, maar is een mutant van Doyenne du Comice en heeft daarmee ook de meeste eigenschappen van dit ras. Sweet Sensation kenmerkt zich door haar prachtige rode blos en uitzonderlijk zoete en frisse smaak. De peer heeft een stevig vruchtvlees en een extra dunne schil. Dankzij deze extra dunne schil is de Sweet Sensation perfect om uit de hand te eten.

Net zoals bij Doyenné du Comice, kan men de peer hard eten of even laten rijpen in een fruitschaal op kamertemperatuur. Om de peer hard te houden, moet men hem wel in de koelkast bewaren.

De peer komt echter het beste tot zijn recht wanneer men hem een dag of 2 laat bijrijpen. Dan komt zijn aroma het beste tot zijn recht.

Durondeau

Durondeau is een peer met een erg uitgesproken, aromatische, fris-zoetzure smaak. In tegenstelling met de andere peren, moet Durondeau steeds gegeten worden vóór het moment van maximale rijping. Bewaren in de koelkast is een must.

Durondeau heeft een knapperig wit vruchtvlees met een typische smaak. Deze peer wordt zeer gewaardeerd door kenners. Ze is echter ook zeer geschikt als dessert- en keukenpeer.

Beurré Alexander Lucas

De Beurré Alexander Lucas-peer, ook wel kortweg Lucas genoemd, is dé stoofpeer bij uitstek. De peer is vrij uniform van uiterlijk en heeft steeds een mooi groene kleur met eventueel een oranjerode zonnige zijde. Lucas is een tamelijk sappige peer en heeft matig zoete smaak.

 

Lucas is minder geschikt om zo te eten, maar dankzij zijn stevige en korrelig vruchtvlees is dit de ideale peer om te stoven, voor confituur,... Deze peer kan men vrij lang bewaren in de koelkast.